• Gepubliceerd
  • Leestijd
    ± 2 minuten

Opinie: voorkom een Russische opmars tegen elke prijs

De recente val van de Oekraïense stad Avdiivka laat zien wat er gebeurt als wapenleveranties uitblijven. Als Rusland zegeviert in Oekraïne, stopt Vladimir Poetin niet aan de grens van de EU.

Twee jaar sinds het begin van de oorlog in Oekraïne, wordt Poetin steeds zelfverzekerder dat hij gaat winnen. Met de moord op Navalny waant hij zich onaantastbaar. Met de huidige Russische wapenindustrie, die op volle toeren draait, kan het Kremlin de capaciteit hebben om zelfs binnen drie tot vijf jaar een NATO-lidstaat binnen te vallen. Dit is niet alleen potentieel desastreus voor Oekraïne, het vormt ook een acute dreiging voor de veiligheid van Nederland. Laten wij daarom niet meegaan in de retoriek van bepaalde partijen, in Europa en in Nederland, dat steun aan Oekraïne niet noodzakelijk is. We mogen niet naïef zijn. Als Poetin de oorlog in Oekraïne wint, stopt hij niet aan de grens van de EU.

Willen we Europa en Nederland veilig houden, dan mag Oekraïne de oorlog niet verliezen.
Doet Europa voldoende om te voorkomen dat Oekraïne verliest? Het antwoord is nee, Europa kan en moet meer doen. Dit is ook onze oorlog.

Daarom moet het strategisch roer om in Europa. We moeten het heft in eigen handen nemen voor onze veiligheid. Of Amerikaanse presidentskandidaat Trump nou wint of niet, Europa moet beter in staat zijn zichzelf geopolitiek staande te houden. Europa moet daarom zelf maximale steun bieden aan Oekraïne. De recente val van het Oekraïense Avdiivka laat zien wat de directe consequenties kunnen zijn van het gebrek aan wapenleveranties. We kunnen geen mankracht leveren, des te belangrijker is het dat we middelen leveren. We mogen de teugels nu niet laten vieren: “Oekraïne-fatigue” is desastreus en staat gelijk aan verlies. Europa moet koste wat kost een opmars van Rusland richting het Westen voorkomen. Daarvoor is een aantal dingen nodig.

Op korte termijn moeten wij ervoor zorgen dat Oekraïne over alle middelen beschikt om de oorlog niet te verliezen. De EU moet met de NAVO vaststellen waar Oekraïne behoefte aan heeft op de korte, middel- en lange termijn.

De kortetermijnbehoefte van Oekraïne dient gezamenlijk wereldwijd te worden ingekocht. Omdat Europa daar zelf simpelweg niet in kan voorzien. Op de middel- en lange termijn moet gepoogd worden dit via de Europese defensie-industrie te produceren, waardoor Europa haar eigen industrie en defensiecapaciteit versterkt.

Europa moet ook in haar eigen behoefte kunnen voorzien. De Europese Commissie moet alle belemmeringen wegnemen en investeringen in de Europese defensie-industrie stimuleren (aanbestedingen, langetermijncontracten en investeringsvoordelen). Voor wat betreft de financiering is er de European Peace Facility. Daarnaast moeten de dividenden op bevroren Russische tegoeden worden aangesproken voor wapenaanschaf. De hoofdsom van de bevroren tegoeden kan gebruikt worden voor de wederopbouw van Oekraïne.

De Europese Unie moet snel en effectief werken aan een Europese defensie-capaciteit om in de Oekraïense en Europese defensiebehoeften te voorzien. We moeten het aanspreken van Russische tegoeden niet schuwen en versneld een Europese defensie-industrie opbouwen.

Als Oekraïne de oorlog verliest, zal Rusland niet stoppen. We moeten voorkomen dat een tot de tanden toe gewapend Rusland aan de Europese grens staat. Dit hebben we voor een belangrijk deel zelf in de hand. We moeten snel leveren en Oekraïne niet aan haar lot overlaten.