• Gepubliceerd
  • Leestijd
    ± 1 minuut

Europa neemt definitief strenge regels aan om weer grip te krijgen op migratie

Met de definitieve goedkeuring van het migratiepact heeft de Europese Unie een belangrijke stap gezet richting grip op migratie. Met nieuwe migratieregels zullen er minder mensen doorreizen van Europese buitengrenzen naar Nederland. Samenwerken in Europa is noodzakelijk om de asielinstroom naar Nederland verlagen.

Grip op migratie is hard nodig om Nederland en Europa veilig te houden. Vijf jaar geleden besloot ik naar Brussel te gaan om mee te werken aan migratiewetgeving op Europees niveau.

De EU laat met de nieuwe regels zien dat ze kan samenwerken om sterk te staan in een instabiele wereld en kiest hiermee voor veiligheid. Het akkoord zorgt voor strengere controles aan de buitengrenzen, waarbij ‘kansarme’ asielzoekers aan de grens worden vastgezet en teruggestuurd. Dit geldt ook voor kinderen en gezinnen, uitzonderingen hierop hebben een omgekeerd effect. Mensensmokkelaars en migranten zullen dan juist bewust kinderen meenemen op gevaarlijke reizen om meer kans op asiel te maken.

Migratie is grenzen stellen en streng zijn aan de poort. Als we ons land veilig willen houden, kunnen we niet onbeperkt mensen toelaten in Nederland en Europa. De nood is hoog om grip te krijgen op migratie en dat kan Nederland niet in haar eentje. Daar hebben we Europa voor nodig. Deze eerste stap is noodzakelijk om vervolgstappen te zetten. De EU moet zich nu richten op een realistische aanpak voor de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers. Ook hebben we meer migratiedeals nodig om de druk op onze buitengrenzen te verlichten. Het is een vraagstuk van de lange adem, maar met deze acties krijgen we weer grip op migratie.